KEESJES® de specialiteit van het geslacht Vonk

Amersfoortse Keesjes

Sinds 1754 worden de specialiteiten van de familie Vonk gebakken. Eerst in Amersfoort en sinds 1999 is de bakkerij in Bunnik gevestigd.

Prefix

De enige echte Amersfoortse Keesjes

Het Amersfoortse KEESJE® is een zachte stevige koek van ongeveer 5 x 8 cm en 1 cm hoog. De koek houd het midden tussen ontbijtkoek en speculaas en heeft een bijzondere smaak. De kruiden worden al vanaf het begin in 1754, gemengd door de bakker zelf. Eerst waren het de bakkers Struijvenberg, t/m 1881 en sindsdien de bakkers Vonk. De kruidenmelange is heel apart en geheim.

Ongebakken kun je nog zien dat een KEESJE® de vorm heeft van een zittende Keeshond, maar de naam  is ontleed aan de scheldnaam “KEZEN”, die de patriotten kregen. Die Patriotten waren de tegenstanders van de Oranjegezinden aan het eind van de 18-e eeuw. Zij bestreden de macht van de stadhouder en de regentenoligarchie (1948-1795. Willem V werd niet bekwaam geacht.

Cornelis (Kees) de Gijzelaar, oorspronkelijk stammend uit een regentenfamilie, studeerde in Leiden rechten. Hij werd pensionaris van Gorkum (1776) en van Dordrecht (1778) en hij leidde het verzet tegen Willem V. De Gijzelaar vormde samen met van Berkel en Zeeberg het Patriottisch driemanschap, dat in de Staten van Holland een anti Engelse, dus antistadhouderlijke , politiek voerde tijdens de 4-e Engelse Oorlog (1780-1784). Door het volk werden de Patriotten KEZEN genoemd naar Cornelis Gijzelaar.

In die tijd maakte Abraham van Strijvenberg de  KEESJES® , opdat men zo de tegenstander met smaak kon verorberen.

Onze producten werden ook door het Koninklijk Huis afgenomen en zijn zelfs over de hele wereld verzonden. De recepten en rechten van de KEESJES® zijn sinds 1881 dus in de handen van bakkers uit de familie Vonk. Tot 1999 in Amersfoort en sinds 1999 in Bunnik, in de vestiging van de jongste telg uit het geslacht Vonk, namelijk Adriaan Vonk.

Het Amersfoortse KEESJE® is een zachte stevige koek van ongeveer 5 x 8 cm en 1 cm hoog. De koek houd het midden tussen ontbijtkoek en speculaas en heeft een bijzondere smaak. De kruiden worden al vanaf het begin in 1754, gemengd door de bakker zelf. Eerst waren het de bakkers Struijvenberg, t/m 1881 en sindsdien de bakkers Vonk. De kruidenmelange is heel apart en geheim.

Ongebakken kun je nog zien dat een KEESJE® de vorm heeft van een zittende Keeshond, maar de naam  is ontleed aan de scheldnaam “KEZEN”, die de patriotten kregen. Die Patriotten waren de tegenstanders van de Oranjegezinden aan het eind van de 18-e eeuw. Zij bestreden de macht van de stadhouder en de regentenoligarchie (1948-1795. Willem V werd niet bekwaam geacht.

Cornelis (Kees) de Gijzelaar, oorspronkelijk stammend uit een regentenfamilie, studeerde in Leiden rechten. Hij werd pensionaris van Gorkum (1776) en van Dordrecht (1778) en hij leidde het verzet tegen Willem V. De Gijzelaar vormde samen met van Berkel en Zeeberg het Patriottisch driemanschap, dat in de Staten van Holland een anti Engelse, dus antistadhouderlijke , politiek voerde tijdens de 4-e Engelse Oorlog (1780-1784). Door het volk werden de Patriotten KEZEN genoemd naar Cornelis Gijzelaar.

In die tijd maakte Abraham van Strijvenberg de  KEESJES® , opdat men zo de tegenstander met smaak kon verorberen.

Onze producten werden ook door het Koninklijk Huis afgenomen en zijn zelfs over de hele wereld verzonden. De recepten en rechten van de KEESJES® zijn sinds 1881 dus in de handen van bakkers uit de familie Vonk. Tot 1999 in Amersfoort en sinds 1999 in Bunnik, in de vestiging van de jongste telg uit het geslacht Vonk, namelijk Adriaan Vonk.

Het op schrift zetten van bovenstaande feiten en gegevens is mede mogelijk gemaakt door het onderzoek dat de dochter van Jan Vonk, heeft verricht.
Bovendien zijn veel gegevens van vader op zoon ,op zoon, op dochter, enz…. gegaan.

Prefix

All meats are served with house pickles